ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Валпроат-съдържащи лекарствени продукти: нови мерки по отношение на потенциалния риск от нарушения в нервно-психическото развитие при деца с бащи, лекувани с валпроат през трите месеца преди зачеване

Пряко съобщение до медицинските специалисти

Валпроат-съдържащи лекарствени продукти: нови мерки по отношение на потенциалния риск от нарушения в нервно-психическото развитие при деца с бащи, лекувани с валпроат през  трите месеца преди зачеване

 Тези лекарствени продукти подлежат на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция.

Уважаеми медицински специалисти,

Притежателите на разрешенията за употреба на лекарствени продукти, съдържащи валпроат, след съгласуване с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), биха искали да Ви информират следното:

Резюме

  • Ретроспективно обсервационно проучване в 3 скандинавски държави показва повишен риск от нарушения в нервно-психическото развитие (neurodevelopmental disorders/ NDDs) при деца (от 0 до 11-годишна възраст) с бащи, лекувани с валпроат като монотерапия до 3 месеца преди зачеване, в сравнение с деца с бащи, лекувани с ламотрижин или леветирацетам като монотерапия. Поради ограниченията на проучването този риск е възможен, но не е потвърден.

Нови мерки за употреба на валпроат при пациенти от мъжки пол

  • Препоръчително е при пациенти от мъжки пол лечението с валпроат да се назначава и наблюдава от специалист с опит в лечението на епилепсия, биполярно разстройство или мигрена*.
  • Лекуващите лекари трябва да информират пациентите от мъжки пол за потенциалния риск и да обсъдят с тях необходимостта от  ефективна контрацепция, както за мъжа, така и за неговата партньорка, по време на употребата на валпроат и в продължение на 3 месеца след спиране на лечението;
  • Лечението с валпроат при пациенти от мъжки пол трябва редовно да се преразглежда от лекуващите лекари, за да се прецени дали валпроат остава най-подходящото лечение за пациента.
  • При пациенти от мъжки пол, които планират да заченат дете, трябва да се обмислят подходящи алтернативни възможности за лечение и да се обсъдят с пациента. Индивидуалните обстоятелства трябва да се оценяват за всеки пациент. Препоръчително е при необходимост да се потърси съвет от специалист с опит в лечението на епилепсия, биполярно разстройство или мигрена*.
  • Пациентите от мъжки пол трябва да бъдат посъветвани да не даряват сперма по време на лечението и в продължение на поне 3 месеца след прекратяване на лечението.

*Отнася се само за Конвулекс 300 mg/500 mg стомашно-устойчиви капсули, меки      

  • На пациентите от мъжки пол трябва да се предостави ръководство за пациента.

Обща информация относно опасенията за безопасност

Комитетът по лекарствена безопасност (PRAC), към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) оцени данните от проучване (EUPAS34201), проведено от фармацевтични компании, които маркетират валпроат, съдържащи лекарствени продукти, като задължение след предишен преглед на употребата на валпроат по време на бременност в държавите от ЕС. Първичната цел е била да се проучи рискът от NDD в потомството, изложено по бащина линия на валпроат като монотерапия, в сравнение с ламотрижин или леветирацетам, в периода до 3 месеца преди зачеване. Това ретроспективно обсервационно проучване е проведено, като са използвани данни от множество бази данни на регистри в Дания, Швеция и Норвегия. Първичният резултат, който представлява интерес е NDD (съставна крайна точка, включваща разстройства от аутистичния спектър, нарушения в интелектуалното развитие, затруднения в общуването, дефицит на вниманието/хиперактивност, двигателни нарушения) при потомството до 11-годишна възраст. Средното време на проследяване на децата в групата с валпроат варира между 5,0 и 9,2 години в сравнение с 4,8 и 6,6 години за децата в групата с ламотрижин/леветирацетам.

  • Мета-анализът на данните от трите държави показва сборен коригиран коефициент на риска 1,50 (95% CI: 1,09-2,07) за NDD при деца с бащи, лекувани с монотерапия с валпроат през 3-те месеца преди зачеване, в сравнение с комбинираната група на монотерапия с ламотрижин/леветирацетам.
  • Коригираният кумулативен риск от NDD варира между 4,0% и 5,6% в групата на монотерапия с валпроат спрямо между 2,3% и 3,2% в комбинираната група на монотерапия с ламотрижин/леветирацетам.

Проучването не е достатъчно обширно, за да се изследват връзките с конкретни подтипове на NDD. Поради ограниченията на проучването, включително потенциалното объркване по индикация и разликите във времето за проследяване между групите на експозиция, рискът от NDD при деца с бащи, които са използвали валпроат през 3-те месеца преди зачеване, се счита за потенциален риск, а причинно-следствената връзка с валпроат не е потвърдена.

В проучването не е оценен рискът от NDD при деца с бащи, които са преустановили лечението с валпроат за повече от 3 месеца преди зачеване (т.е. позволяващи нова сперматогенеза без експозиция на валпроат).

Наблюдаваният потенциален риск от NDD след експозиция на бащата през 3-те месеца преди зачеване е с по-ниска степен от известния риск за NDD след експозиция на майката по време на бременността. Когато валпроат се прилага като монотерапия при жени, проучванията при деца в предучилищна възраст, изложени in utero на валпроат, показват, че до 30-40% от тях имат забавяне в ранното си развитие, като по-късно проговаряне и прохождане, занижени интелектуални способности, лоши езикови умения (говорене и разбиране) и проблеми с паметта.  

Въз основа на наличните данни са приети нови мерки за употреба на валпроат при мъже, както е посочено в "резюмето" по-горе. Продуктовата информация на всички валпроат-съдържащи лекарствени продукти се актуализира, за да се информират медицинските специалисти и пациентите за потенциалния риск от NDD при деца с бащи, лекувани с валпроат, и да се предоставят насоки относно употребата на валпроат при мъже. Освен това на медицинските специалисти и на пациентите от мъжки пол ще бъдат предоставени обучителни материали. Те включват:

  • Актуализирано ръководство за медицинските специалисти със специален раздел за употребата на валпроат при пациенти от мъжки пол;
  • Ново ръководство за пациенти от мъжки пол, което трябва да се предоставя на пациентите от мъжки пол, употребяващи валпроат;
  • Актуализация на съществуващата карта за пациента с информация за пациенти от мъжки пол, включена в или прикрепена към външната опаковка, така че да се предоставя в аптеката на пациента при всяко отпускане на лекарството.

Лица за контакт в компаниите

Списък на контактите на Притежатели на разрешенията за употреба на наличните на българския пазар лекарствени продукти.

ПРУ INN Име на продукта Рег.№: Квалифицирано/местно лице по лекарствена безопасност – данни за контакт

Суикс Биофарма ЕООД
бул. Ситняково 48,
Сердика център – ет. 10,
София 1505,
България
тел.: +359 (2) 4942 482
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Valproic acid/ Sodium valproate

Депакин 500 mg стомашно-устойчива таблетка

20010250

бул. Ситняково 48,
Сердика център – 10-ти етаж,
София 1505
тел.: +359 (2) 4942 482
мобилен: +359 88 204 3934

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Депакин хроно 300 mg таблетка с удължено освобождаване

9900385

Депакин хроно 500 mg таблетка с удължено освобождаване

20010812

Депакин 57,64 mg/ml сироп

20010272

Депакин 400 mg прах и разтворител за инжекционен разтвор

9600303

Джи Ел Фарма ГМБХ ТП

бул. България 102,

Бизнес център Беллиссимо

Сграда А, ет. 6, офис 64, п.к. №34

София 1618, България

тел.: +359 2 493 2000

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Valproic acid/ Sodium valproate

Конвулекс 100 mg/ml инжекционен разтвор/инфузионен разтвор

20110203

бул. България 102,

София 1618

тел.: +359 2 493 2000

мобилен: +359 882 799 817

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Конвулекс 300 mg стомашно-устойчиви капсули, меки

20000210

Конвулекс 500 mg стомашно-устойчиви капсули, меки

20000206

Конвулекс 50 mg/ml сироп

20000205

Конвулекс хроно 300 mg таблетки с удължено освобождаване

20030189

Конвулекс хроно 500 mg таблетки с удължено освобождаване

20030190

Призив за съобщаване на нежелани лекарствени реакции

Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция за този лекарствен продукт чрез национална система за съобщаване в:

Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ)

ул. „Дамян Груев“ № 8

1303, гр. София

Р. България

тел: + 359 2 8903 417

факс: + 359 2 8903 434

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалисти

Съобщавайте нежеланите реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата:

  • тел.: +359 2 8903417
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Онлайн: yellow form Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалисти

или

Представител на ПРУ за Depakine

Суикс Биофарма ЕООД

бул. Ситняково 48, Сердика център, ет. 10

София 1505, България

Телефон: +359 2 4942 480

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Представител на ПРУ за Convulex

Джи Ел Фарма ГМБХ ТП

бул. България 102, БЦ Беллиссимо

сграда А, ет. 6, офис 64, п.к. № 34

София 1618, България

Телефон: +359 2 493 2000

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.