ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Антибиотици от групата на Флуорохинолоните: напомняне за мерките, необходими за намаляване на риска от продължителни, инвалидизиращи и потенциално необратими странични ефекти - p

Комитетът за лекарствена безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) напомня на медицинските специалисти, че прилагането на флуорохинолони в лекарствени форми за прием през устата, за инжектиране или инхалиране се ограничава, за да се намали риска от инвалидизиращи, дълго продължаващи и потенциално необратими странични ефекти.

Цитираните ограничения са въведени през 2019 г. след европейски преглед EU-wide review на тези много редки, но сериозни странични ефекти. Проучване, спонсорирано от ЕМА[1] показва, че макар употребата на антибиотиците от групата на флуорохинолони е намалена (в страните, където е проведено проучването) тези лекарствени продукти може все още да се използват извън направените препоръки.

Ограниченията в употребата на флуорохинолоновите антибиотици включват необходимостта от прекратяване на употребата на флуорохинолоните за лечение на:

 • инфекции, които биха могли да се подобрят без лечение или не са тежки (такива са инфекциите на гърлото)
 • небактериални инфекции като например небактериален (хроничен) простатит.
 • за профилактика на диария при пътуване и при рецидивиращи инфекции на долни пикочни пътища (уринарни инфекции, които са само в пикочния мехур)
 • лечение на леки или средно-тежки бактериални инфекции, освен ако другите антибактериални средства, които обикновено се препоръчват при такива инфекции, не могат да бъдат използвани.

Важно е, че флуорохинолоните трябва да бъдат избягвани при пациенти, които вече са имали нежелани ефекти при предходна употреба на флуорохинолони или хинолонови антибиотици. Те трябва да се използват със специално внимание при пациенти в старческа възраст, пациенти с бъбречни заболявания и такива, които са имали органна трансплантация, тъй като тези пациенти са с висок риск от увреждане на сухожилията. Тъй като употребата на кортикостероиди съвместно с флуорохинолони също увеличава този риск, тяхната комбинация трябва да се избягва.

Проучването, което оценява данни от първична здравна помощ в 6 европейски държави (Белгия, Франция, Германия, Нидерландия, Испания и Великобритани) между 2016 г. и 2021 г., води до предположението, че мерките, взети за ограничаване употребата на тези лекарства като резултат от европейския преглед, имат скромен ефект.

Ще бъде изпратено Пряко съобщение до медицинските специалисти в ЕС, което да подчертае необходимостта от ограничаване употребата на тези лекарства до последен избор при пациенти, за които е установено, че няма други терапевтични възможности след оценка на ползи и рискове за всеки пациент поотделно.


[1] “Impact of European Union Label Changes for Fluoroquinolone Containing Medicinal Products for Systemic and Inhalation Use” (EUPAS37856)


Информация за пациенти

Приемът на флуорохинолонови антибиотици може да доведе до появата на сериозни странични ефекти, засягащи нервната система, сухожилията, мускулите и ставите. Вашият лекар трябва да предпише тези лекарства само тогава, когато липсва друго подходящо лечение.

 • Изброените много редки сериозни странични ефекти включват възпалениe или разкъсване на сухожилия, болка или слабост в мускулите, болка или подуване на ставите, трудност при ходене, усещане за убождане като от карфици или игли, пареща болка, умора, депресия, проблеми с паметта, съня, зрението и слуха и промени във вкуса и обонянието.
 • Подуване и увреждане на сухожилия могат да се появят в рамките на 2 дни от началото на лечението с флуорохинолони, но те могат дори да се проявят до няколко месеца след прекратяване на терапията.
 • Рискът от поява на увреждане на сухожилията при прием на флуорохинолони се повишава ако сте над 60-годишна възраст, имали сте проблеми с бъбреците или сте претърпели трансплантация на орган или приемате кортикостероиди (лекарства като преднизолон или хидрокортизон).
 • Ако получите някой от изброените по-долу странични ефекти прекратете лечението и незабавно се свържете с Вашия лекар. Вие и Вашият лекар ще решите дали да продължите настоящото лечение или да започнете друг вид антибиотик:
 • болка или подуване на сухожилията, особено на глезена или прасеца - ако това се случи оставете болезнената област в покой;
 • болка, изтръпване, мравучкане, подуване или мускулна слабост в различни части на тялото, често с начало на поява в ръцете или краката, засилващи се с времето;
 • силна умора, депресия, слаба памет или сериозни проблеми със съня;
 • промени в зрението, слуха, вкуса и обонянието;
 • подуване на рамена, ръце или крака или болки в ставите.
 • Не трябва да приемате флуорохинолонови антибиотици ако сте имали някога сериозен страничен ефект след прием на флуорохинолони или хинолони.
 • Ако имате въпроси или опасения свързани с Вашите лекарства говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Европейският преглед, проведен през 2018 г. от ЕМА, засяга флуорохинолоните прилагани системно (през устата или инжекционно) и инхалаторно. В прегледа са включени лекарствени продукти, съдържащи : ciprofloxacin, flumequine, levofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, pefloxacin, prulifloxacin and rufloxacin. Флуорохинолоните са разрешени за употреба в различни държави от ЕС под различни търговски имена.

Публикуваният от ЕМА текст на английски език може да се намери чрез следната връзка:

https://www.ema.europa.eu/en/news/fluoroquinolone-antibiotics-reminder-measures-reduce-risk-long-lasting-disabling-potentially