ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Ozempic® (semaglutide) и Victoza® (liraglutide): Недостиг

Ноември, 2023 г.

Пряко съобщение към медицински специалисти (ПСМС)

Ozempic® (semaglutide) и Victoza® (liraglutide): Недостиг

Уважаеми медицински специалисти,

Novo Nordisk A/S и в частност Ново Нордиск Фарма ЕАД, съгласувано с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), бихме искали да Ви информираме относно:

Резюме

  • Повишеното търсене на Ozempic® и Victoza®, инжекционни глюкагоноподобни пептид-1 рецепторни агонисти (GLP-1 RAs), в комбинация с ограничения в капацитета на някои от нашите производствени обекти, доведе до недостиг на лекарствените продукти. За да компенсира увеличение в доставките на Ozempic®, Novo Nordisk взе решение временно да намали доставките на Victoza®. Недостигът на Ozempic® и Victoza® ще бъде по-голям през четвъртото тримесечие на 2023 г.
  • За Ozempic® се очакват периоди на недостиг през цялата 2024 г. За Victoza® се очаква недостиг поне до второто тримесечие на 2024 г. Недостигът на лекарствените продукти не е свързан с проблем в качеството на продуктите или с тяхната безопасност.
  • Нашата препоръка е да не се започва лечение с Victoza® на нови пациенти поне до второто тримесечие на 2024 г., когато се очаква снабдяването да се нормализира, а наличностите от продукта трябва да се използват само за продължаване на лечението при настоящи пациенти.
  • Novo Nordisk ще ограничи и доставките на началната доза Ozempic® (0,25 mg), с цел да се намали лечението на нови пациенти и да се стабилизира нарастващото търсене на поддържащите дози (Ozempic® 0,5 mg и 1 mg). Препоръчва се да се ограничи започването на лечение на нови пациенти по време на недостига и докато ситуацията със снабдяването се подобри, което се очаква през първото тримесечие на 2024 г.
  • В случай, че Ozempic® или Victoza® не са налични за пациенти, лекувани в момента с един от тези продукти, пациентите трябва безопасно да преминат към друг инжекционен GLP-1 RA или друга подходяща алтернатива въз основа на Вашата клинична преценка.

Допълнителна информация

Ozempic® и Victoza® са показани за лечение на възрастни с незадоволително контролиран захарен диабет тип 2 като допълнение към диета и физическа активност:

  • Като монотерапия, когато метформин се счита за неподходящ поради непоносимост или противопоказания;
  • Като допълнение към други лекарствени продукти за лечение на диабет.

Victoza® е показан и за лечение на юноши и деца на възраст 10 и повече години с незадоволително контролиран захарен диабет тип 2 като допълнение към диета и физическа активност.

Всяка друга употреба, включително за лечение на наднормено тегло/обезитет, представлява употреба извън одобрената кратка характеристика на продукта и понастоящем поставя във висок риск наличността на Ozempic® и Victoza® за популацията от пациенти, нуждаещи се от лечение по одобрени показания.

Призив за съобщаване на нежелани лекарствени реакции

Нежелани събития, включително грешки при приема на лекарствен продукт, свързани с Ozempic® и Victoza®, следва да бъдат докладвани на Novo Nordisk или на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Бихме искали да напомним, че медицинските специалисти са задължени според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) да съобщават незабавно на притежателя на разрешението за употреба или на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за всяка подозирана сериозна нежелана лекарствена реакция и да предоставят при поискване допълнителна информация от проследяването на случая.

Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ)

ул. „Дамян Груев“ № 8

1303, гр. София

Р. България

тел: + 359 2 8903 417

факс: + 359 2 8903 434

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалисти

Съобщавайте нежеланите реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата:

  • тел.: +359 2 8903417
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Онлайн: yellow form Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от медицински специалисти

Контакт с Novo Nordisk

Представител на ПРУ

Ново Нордиск Фарма ЕАД

ул. "Златен рог" 20, ет. 8

гр. София 1407

тел: 02/ 962 74 71, 02/ 962 74 72

факс: 02/ 962 55 72

mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Novo Nordisk разбира несигурността и безпокойството, които тази ситуация причинява на хората, живеещи със захарен диабет тип 2. Ново Нордиск Фарма ЕАД ще продължи да предоставя актуална информация за ситуацията с доставките на нашите лекарствени продукти на Изпълнителната агенция по лекарствата. Novo Nordisk работи усърдно, за да се справи с предизвикателствата свързани с доставките на Ozempic® и Victoza®, така че да намали до минимум въздействието на повишеното търсене. Искрено се извиняваме за тази неприятна ситуация и за всяко неудобство, което тя може да причини.

С уважение,

Ново Нордиск Фарма ЕАД