ЗА ГРАЖДАНИТЕ

ЗА ФИРМИТЕ

ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

ADR campaign - 1

Дайте своя принос употребата на лекарства да стане по-безопасна като съобщавате подозирани нежелани реакции: Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) стартира онлайн кампания.

В периода 20-24 ноември 2017 г. ИАЛ провежда онлайн кампания за популяризиране на съобщаването на подозирани нежелани реакции на лекарствата. Тя е част от втората кампания "седмица на осведомеността" в рамките на Европейския съюз. Тази година кампанията е фокусирана върху лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

При всички лекарства могат да настъпят нежелани реакции, дори и при тези, отпускани без лекарско предписание. Важно е регулаторните органи по лекарствата да установяват рисковете, свързани с употребата на лекарства, и да информират за тях медицинските специалисти, пациентите и обществеността.

Възможните нежелани реакции могат да варират от леки и бързопреходни до сериозни, изискващи лекарска намеса. Съобщаването на нежелани реакции помага на регулаторните органи да наблюдават лекарствата на пазара и да предприемат необходимите действия. От полза е да се съобщават също и подозирани нежелани реакции, които настъпват: поради взаимодействие при прием на повече от едно лекарство; след продължителна употреба; в резултат на взаимодействия с храна или други продукти и др.

Регулаторните органи, като ИАЛ, разчитат на съобщаването на подозирани нежелани реакции, за да са сигурни, че безопасността на лекарствата на пазара е приемлива. За съжаление при всички системи за съобщаване се наблюдава ниска съобщаемост. По тази причина нашата кампания е важна както за повишаване на осведомеността, така и за подобряване на системата за съобщаване.

Кампанията "седмица на осведомеността" е инициатива по проекта за съвместни действия "Подпомагане на взаимодействието при проследяване на лекарствената безопасност в Европа" (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe, SCOPE). Една от основните цели е повишаването на осведомеността относно националните системи за съобщаване на подозирани нежелани реакции на лекарствата. Тази година кампанията е с подкрепата на Центъра за проследяване на лекарствената безопасност (Uppsala Monitoring Centre, UMC) на СЗО в Упсала, Швеция.

Всеки ден в рамките на кампанията (21 – 24 ноември 2017 г.) ще се публикуват различни информационни материали, приканващи към повишена активност за съобщаване на подозирани нежелани реакции на лекарствата.